simple web builder

Izlet – Nacionalni park Krka - 12.04.2018.

Polazak autobusom u 15:30h ispred Hotela Olympia

Raspored izleta

u NP Krka
 • 1. Polazak u 15:30h 

  Autobusom ispred Hotela Olympia

 • 2. Kraća vožnja do Lozovca

  (Ulaz u NP Krka)

 • 3. Ulaz u Nacionalni park „Krka“

 • 4. Skradinski buk

  Obllazak Skradinskog buka

 • 5. Ukrcaj na brod i povratak u Skradin

  Povratak turističkim brodom u Skradin

 • 6. Povratak autobusom do Hotela Olympia, Vodice

KRAJ

01

Lozovac

Ulaz u NP Krka


Lozovac je naselje smješteno 15 km od Šibenika, na samom ulazu u NP Krka. Naselje je rasprostranjeno u Dalmatinskoj zagori, reljefno i krajobrazno raznolikom prostoru koje pruža mnoštvo mogućnosti za opuštanje i uživanje u prirodnim ljepotama dalmatinskog kraja. Na tom području može se uživati i u čarima krške ljepotice Krke, a gosti se mogu opustiti i uživati u blagodatima seoskih domaćinstava gdje mogu okusiti nadaleko poznat Dalmatinski pršut te mnogobrojna druga izvorna dalmatinska jela i pića.
Gostima se nudi smještaj u privatnim sobama, apartmanima i kampovima, i u hotelu “Vrata Krke” na samom ulazu u NP Krka: www.vrata-krke.hr

02

Skradinski buk

Najduži slap na rijeci Krki, jedna je od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske.

Slap tvore sedrene barijere, otoci i jezera. Može ga se razgledati tijekom cijele godine zahvaljujući mreži staza i mostova, koji omogućuju ugodnu i sigurnu šetnju. Ipak, osim zadivljujuće ljepote sedamnaest sedrenih stepenica slapa, ovaj lokalitet krije mnogo zanimljivosti, koje ćete otkriti šetnjom poučno-pješačkom stazom Zato obratite pozornost na edukativne table, koje će vam približiti raznoliki biljni i životinjski svijet, i iskoristite izostanak gužve da se detaljnije upoznate sa svim onim što Nacionalni park „Krka“ jest i postanite njegovi glasnogovornici u zajednici, dijeleći znanje i vrijednost očuvanja okoliša. Na Skradinskom buku nalaze se obnovljeni mlinovi, valjavice i stupe, koje stoljećima koriste snagu vodenog toka. Uz poštivanje tradicijske arhitektonske vrijednosti, pojedini mlinovi uređeni su kao suvenirnice, dok su drugi pretvoreni u izložbene prostore za etnografsku zbirku. Upravo je Etnoselo Skradinski buk u NP "Krka" dobilo, u konkurenciji nekoliko tisuća lokaliteta, prestižnu nagradu na natjecanju Zlatni cvijet Europe 2006. (Entente Florale Europe), koju dodjeljuje Europsko udruženje za cvijeće i krajobraz.

03

Skradin

Romantičan mediteranski grad s uskim popločenim ulicama, prolazima, voltama i skalinama

Cijela je gradska jezgra zaštićeni spomenik kulture. U njoj se nalaze kuće koje uglavnom potječu iz 18. i 19. stoljeća i ožbukane su na način tipičan za Veneciju i područje njezina utjecaja. Na prvi pogled mirne obale grada Skradina vjerojatno vam neće otkriti tajnu njegove gradske kulture starije od dvije tisuće godina. "Gradske kulture? Pa tu ne živi više od 500 stanovnika!" možda ćete primijetiti. Ali grad ne čine milijuni stanovnika, nego osjećaj povezanosti među ljudima, poštovanje javnoga dobra i društvenih pravila. Grad je stanje duha i način života, u tome je tajna. A tajna drevnoga Skradina krije se u skladu dobroga strateškog položaja, plodnih polja, riječnih i morskih dubina i neobično lijepoga krajolika. Taj je sklad u Skradinu prenesen i na društvenu zajednicu srednjovjekovnim latinskim Statutom grada s početka 14. stoljeća, iz slavnoga doba vladavine Pavla Šubića, kada je Skradin bio glavni grad Hrvatske i Bosne. Izvorni rukopis Statuta čuva se u Veneciji u knjižnici Sv. Marka. Davno, još u 4. stoljeću, Skradin je bio središte ranokršćanske biskupije. Još ranije bio je glavni grad rimske pokrajine Liburnije, a prije toga i glavni grad Liburnije.